7.11.2018

Prežite nezabudnuteľné zážitky z darovania

Najväčšia oslava darovania #GivingTuesday prichádza už čoskoro po druhýkrát na Slovensko. Oslavovať sa bude už 27. novembra vo viac ako 150 krajinách na svete. Na #GivingTuesday sa spájajú firmy, mestá, rodiny i jednotlivci, aby podporili miestne komunity a organizácie. Pretože keď sa spojíme, dokážeme viac.

Tento deň venovaný štedrosti totiž robí z darovania zážitok. Darovaním a zdieľaním na sociálnych sieťach s hashtagom #GivingTuesday či slovenskou obdobou #MôžemPomôžem sa človek stáva súčasťou globálneho hnutia a komunity darcov, ktorí spoločne prispievajú k pozitívnej zmene – v komunite, v spoločnosti i vo svete. Idea sviatku darovania je jednoduchá. Každý môže byť súčasťou, stačí spraviť dobrý skutok. Ak budeš na sociálnych sieťach zdieľať svoje DOBROdružstvo spolu s hashtagom #MozemPomozem, spravíš dobrý skutok navyše.

Zisti, aký si typ a zapoj sa a ty! Sprav si test.

Hotovo? Prečítaj si viac o tom, ako môžeš práve ty osláviť deň darovania #GivingTuesday:


AKTÍVNY dobráčisko. Vezmi rodinu a kamošov, zavolaj kolegov alebo pozvi mamu a vyrazte na „teambuilding!“ Vráť sa do detských čias, navštív svoju škôlku a pomôž im vyčistiť hračky. V domove dôchodcov ocenia tvoj čas, ktorý môžeš stráviť so seniormi alebo balením darčekov. So známymi vezmi na prechádzku hafkáčov z útulku. Alebo zober kamošov a vyčistite park od odpadkov – kto vyzbiera väčšie vrece? Možností je veľa. Dopraj si reštart a uvidíš, že ten čas, ktorý stráviš v inom prostredí, s novými ľuďmi alebo novými štvornohými kamošmi padne vhod aj tebe.

CHYTRÝ dobráčisko. Niektoré vedomosti, ktoré ty ovládaš automaticky, sú pre neziskovky španielska dedina. Čo tak sa o ne podeliť? Áno, darovať môžeš aj vedomosti a veľmi s nimi pomôžeš. Neziskové organizácie väčšinou nemajú čas ani prostriedky venovať sa niektorým témam, ktoré sú však pre ich fungovanie nevyhnutné. Príkladom je fundraising, tvorba webstránky, legislatíva, IT, financie, marketing, grafický design, sociálne siete, externá komunikácia, ... Potrebujú presne teba, chytrý dobráčisko. Tvoja pomoc môže byť dlhodobá – venuješ im pár hodín týždenne, alebo krátkodobá – spravíš im školenie na tému, v ktorej sa vyznáš. Nezostaň v tom sám, oslov kolegov a pomôžte ako firma. Budú z vás, ak chcete znieť viac nóbl, dobráčiskovia pro bono.


Dobráčisko KEŠU. Splniť sen niekoľkými klikmi? Ty dobráčisko to dokážeš. V ponuke organizácií na GivingTuesday.sk vidíš, na čo konkrétne peniaze zbierajú – počítač, tábor pre deti, nový nábytok, stoly na výtvarné aktivity. Bonus pre aktívnych dobráčiskov: Vedel si, že väčšina ľudí daruje na základe odporúčania známeho? Je tu však jeden problém – ľudia sa málo chvália tým, že darujú a pomáhajú. Pomôž nám zmeniť to. Mnoho ľudí môžeš inšpirovať k dobrým skutkom. Keď podporíš svojho vyvoleného šťastlivca, napíš o tom na sociálnych sieťach. Bude z teba aj Dobráčisko influencer (prečítaj si viac nižšie).

ŠTEDRÝ dobráčisko. Máš doma veci, ktorým by si rád našiel nového majiteľa? Daruj ich a poteš ľudí (alebo zvieratká) z okolia. Darovať môžeš nielen šatstvo a obuv, ale aj funkčný počítač či elektroniku, jedlo, bicykel či iné športové potreby, nábytok alebo hračky. Oslov komunitné centrum alebo útulok v okolí a spýtaj sa, aké veci by sa im zišli. Hovorí sa: Pre niekoho odpad, pre iného poklad. Nedaruj však veci v zlom stave, pokazené, špinavé.

Dobráčisko INFLUENCER. Každý z nás je influencer. Vezmi si, koľko ľudí máš v priateľoch na Facebooku či Instagrame. Je ich 50? 100? 1000? Tvojím zdieľaním na sociálnych sieťach šíriš myšlienku darovania medzi všetkých, ktorí ťa sledujú. Páči sa ti výzva niektorej z organizácií alebo si natrafil na zábavné fundraisingové video? Zdieľaj ho. Priestor, ktorý takto organizácii venuješ, má pre ňu veľkú hodnotu, pretože sa vďaka tebe dostane do povedomia a možno získa aj nových podporovateľov. Samotný #GivingTuesday sa stal celosvetovým fenoménom oslavovaným vo viac ako 150 krajinách práve vďaka sile sociálnych sietí. Zahraj sa na influencera. Môžeš zapojiť aj kamošov a vyzvať ich. Kto vyzbiera viac pre organizáciu, ktorú chce podporiť?


Ako nájdem organizáciu, ktorej môžem pomôcť?
  • Použi vyhľadávanie na stránke GivingTuesday.sk – tu si organizácie vytvorili konkrétne výzvy a zverejnili, čo potrebujú. Pomáhať nebolo nikdy ľahšie.
  • Nenašiel si, čo si hľadal? Použi Google na vyhľadanie organizácie alebo choď po stopách toho, čo poznáš vo svojom okolí: tvoja škôlka, škola, miestny útulok, komunitné centrum.

Posledná vec, na ktorú nezabudni. Ľudia sa dnes chvália tým, čo jedia, čo nosia a čo si kúpili. Začnime sa chváliť dopadom, ktorý po sebe nechávame. Nezabudni zdieľať svoju pomoc na sociálnych sieťach. Do príspevku pridaj #MozemPomozem a označ @GivingTuesdaySK, nech i my vieme o tvojich DOBROdružstvách! Osviež svoju profilovku rámikom s logom #GivingTuesday a zmeniť si môžeš aj titulnú fotku. Staneš sa súčasťou celosvetovej iniciatívy.



Novinky

Nezmeškajte už žiadne tipy a triky a dostávajte novinky zo sveta darovania!
Newsletter posielame raz, maximálne dvakrát mesačne.

Prihlásiť sa
close.svg