27.11.2018

​Slovensko dnes zaplaví vlna dobročinnosti počas #GivingTuesday

Do najväčšieho filantropického sviatku sa zapája viac ako 150 krajín sveta

Bratislava, 27. november 2018 – Darovací utorok dnes oslavujeme vo viac ako 35 mestách a obciach Slovenska. Cieľom je poukázať na šírenie dobra, štedrosti a pomáhanie, a to práve v utorok po sviatkoch nákupného šialenstva Black Friday a Cyber Monday. Na Slovensku, kde oslavujeme #GivingTuesday po druhýkrát, je ambasádorom hnutia Nadácia Pontis.

„Do #GivingTuesday sa môže zapojiť naozaj ktokoľvek. Môžete darovať peniaze, materiálne veci, vlastný čas pri dobrovoľníčení, ale aj odborné poradenstvo či svoje vedomosti. Všetci môžeme byť súčasťou šírenia myšlienky #GivingTuesday, napríklad aj cez náš Facebook či Instagram. Ráta sa každá pomoc, veľká aj malá,“ vysvetľuje Jana Desiatniková z Nadácie Pontis.



Pochváľte sa tým, čo ste si dnes nekúpili

Hlavná myšlienka tohto ročníka #GivingTuesday sa nesie v znamení „Aha, čo som si nekúpil“. Tvárami kampane sú herečka Táňa Pauhofová, športovec Matej Tóth, moderátor Milan „Junior“ Zimnýkoval, youtuber Expl0ited a spevák Miro Jaroš. Počas dnešného dňa hovoria o tom, čo si nekúpili, aby namiesto toho kúpili dar niekomu inému.

„Myslím si, že je perfektné, keď môžeme niečo darovať nielen sebe, ale aj niekomu inému. A nemusia to byť len peniaze, môže to byť aj čas, lebo to je, podľa mňa, jedna z najvzácnejších komodít,“ hovorí Táňa Pauhofová a dodáva: „Momentálne žijeme v dobe, kedy je všetkého veľa a návrat k minimalizmu je pre nás veľmi prospešný. Ak máme to šťastie, že žijeme tak, že máme niečoho dostatok, aj nám občas veľmi pomôže, keď si uberieme a dáme niekde inde, aby sme to vyvážili.“


Zapája sa vyše 50 firiem

Myšlienka dobročinnosti nie je cudzia ani firmám na Slovensku. Do #GivingTuesday sa tento rok zapája celkovo 55 firiem. Najčastejšou aktivitou, ktorú počas darovacieho utorka organizujú, sú zbierky oblečenia, potravín a potrieb pre neziskové organizácie z celého Slovenska. Spoločnosť TESCO organizuje napríklad zbierku stravných lístkov pre miestne neziskové organizácie. Zapoja sa do nej zamestnanci z predajní na celom Slovensku.

Pre nízkoprahovú nocľaháreň Depaul spravili zamestnanci Profesie internú zbierku. Za vyzbierané peniaze nakúpili potraviny a pre zhruba 180 ľudí bez domova dnes navaria večeru.

Volkswagen saspolu s ďalšími 33 firmami združenia BLF zapája do jesennej zbierky šatstva pre ľudí v núdzi. Zbiera sa naozaj vo veľkom. Minulý rok na #GivingTuesday vyzberiali rekordných 9 ton oblečenia. Svoju pomoc venujú 3 neziskovým organizáciám z Bratislavy a Jelšavy, a to Krízovému stredisku pre zneužívané deti a ženy Dúha,o.z. Vagus pre ľudí bez domova a Komunitnému centru Jelšava pre sociálne slabších.

Dobročinné aktivity nájdete vo viac ako 35 mestách a obciach

Do darovacieho utorka sa prihlásilo 93 organizácií, ktorým môžu ľudia darovať expertnú pomoc, čas, vecné dary i peniaze. Ľudia môžu v tento deň podporiť nielen miestne neziskové organizácie, ale aj komunitné centrá či školy v 35 mestách a obciach po celom Slovensku.

Prvýkrát sa zapájajú aj samotné mestá (Trnava, Brezno, Hlohovec, Nové Zámky, Banská Bystrica či Spišská Nová Ves), ktoré angažujú svojich obyvateľov a podporujú ich v konaní dobrých skutkov. Organizujú napríklad zbierky trvanlivých potravín a oblečenia (Spišská Nová Ves, Nové Zámky, Banská Bystrica) či finančné zbierky (napr. Trnava pre nedávno založené Centrum včasnej intervencie).

V Brezne navaria na námestíM.R. Štefánika punč a dobrovoľný príspevok venujú Charitatívno sociálnemu centru Najsvätejšej Trojice. Zamestnanci Mestského úradu v Hlohovci napečú dobroty pre klientov domova dôchodcov Harmónia, ale aj zrealizujú kurz Základy sebaobrany pre klientov z útulkov. Mesto Banská Bystrica zase podporí vyčistenie „Čiernej diery“ – tmavého podchodu na sídlisku Sásová. Aktivitou poskytnú príležitosť nezamestnaným znevýhodneným občanom pracovať a pozývajú aj obyvateľov mesta, aby si prišli vypočuť životné príbehy aktívnych nezamestnaných a spoločne prispieť k poriadku meste.

Zapájajú sa aj základné, stredné i vysoké školy

Na Základnej škole v Novákoch počas darovacieho utorka prebehne iniciatíva Obdaruj spolužiaka. V rámci nej prinesú žiaci i zamestnanci oblečenie, hračky či knihy, ktoré nevyužívajú, ale niekomu inému pomôžu a urobia radosť. Žiaci a zamestnanci SOŠ hotelovej vo Zvolene podarujú návštevu školského bufetu imobilnému žiakovi Samkovi, ktorý prekoná schodište požičaným schodolezom od firmy SPIG s.r.o. Zvolen. Návšteva bufetu je veľkým snom Samka, kde sa ešte ako žiak školy zatiaľ nikdy nedostal. Zároveň sa počas #GivingTuesday spustí zbierka na zakúpenie schodolezu. Do sviatku štedrosti sa zapojí aj Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach, kde sa členovia Katedry politológie rozhodli finančne podporiť Centrum Dorka.

Stať sa súčasťou celosvetovej iniciatívy je jednoduché

#GivingTuesday sa stal svetovým fenoménom aj vďaka sile sociálnych médií. Každý sa môže zapojiť, pomôcť a stať sa súčasťou tejto celosvetovej iniciatívy na podporu dobrých skutkov. Stačí zdieľať svoju pomoc na sociálnych sieťach a pridať hashtag #MozemPomozem a #GivingTuesday.

Novinky

Nezmeškajte už žiadne tipy a triky a dostávajte novinky zo sveta darovania!
Newsletter posielame raz, maximálne dvakrát mesačne.

Prihlásiť sa
close.svg