9.12.2018

Keď šaty robia človeka a darovanie ho robí ľudským

.

Koniec novembra nebol ani tento rok len v znamení zliav a výhodných nákupov na Black Friday. Na Slovensku sme už druhýkrát oslavovali aj deň darovania a dobrých skutkov Giving Tuesday.

Najpopulárnejšou aktivitou na Giving Tuesday bolo aj tento ročník darovanie šatstva. Ceslovenskú zbierku šatstva a potrieb pre neziskové organizácie zorganizovala Nadácia Pontis v rámci skupiny Firmy komunite. Zapojilo sa rekordných 34 firiem. „Teší nás, že s rozrastajúcim sa združením zodpovedne podnikajúcich spoločností Firmy komunite sa čoraz viac firiem zapája aj do zbierky šatstva a potrieb pre ľudí v núdzi. Mnoho firiem do zbierky prispieva už niekoľko rokov po sebe a pre zamestnancov sa zbierka stala obľúbenou aktivitou, kedy si jednak pretriedia šatník, na druhej strane tiež pomôžu ľuďom v núdzi a darujú im nový impulz do života,“ zhrnula programová manažérka Nadácie Pontis Veronika Sedláčková.

Okrem šatstva a obuvi, ktoré tvoria prevažnú časť vyzbieraných vecí sa vyzbierala tiež drogériu, kuchynské potreby, športové, školské potreby a elektroniku. Zbierka združenia Firmy komunite lámala rekordy vo viacerých ohľadoch - zapojil sa rekordný počet firiem i organizácii.

Jesenná zbierka v číslach

Od Tatier k Dunaju

Zbierka sa konala v 13 mestách Slovenska od Bratislavy, cez Sereď, Nitru, Trenčín, Martin, Žilinu, Banskú Bystricu, Lučenec, až po Košice, Prešov a Spišskú Novú Ves. Vyzbierané veci putovali aj do menších miest a obcí, ako napríklad Blahová, Humenné či Jelšava.

Sme neskutočne radi, že stále sa nájdu spoločnosti, ktorým nie je ľahostajná nepriaznivá sociálna situácia rodín v takom regióne, ako je ten náš, kde pracovných príležitostí je skutočne veľmi málo,“ hovorí PhDr. Jana Januchová, sociálna pracovníčka mesta Jelšava. „Rodine s troma deťmi sme darovali kočík a najstaršia 4-ročná Katka nám ďakovala, že mamička už nebude musieť Samka nosiť na rukách a ona nebude musieť nosiť tašku s nákupom. Ešte veľa darovaných vecí triedime, ale do Vianoc všetko stihneme a hlavne sa tešíme aj do detských domovov, pretože tam máme skoro 30 detí, ktoré sú z Jelšavy. Stretnutie s nimi nás stále povzbudí a utvrdí v tom, že robíme dobrú vec a úsmevy a radosť obdarovaných detí stoja za tú prácu.

Plejáda dobročinných organizácií

Pomoc bola nielen rozdelená do rôznych regiónov, ale smerovala aj organizáciám s rôznym zameraním. Prevládali miestne charity a organizácie pracujúce so sociálne znevýhodnenými, prípadne ľuďmi bez domova, avšak zapojili sa aj komunitné centrá, krízové strediská pre ženy s deťmi či zvierací útulok.



Pre niekoho odpad, pre iného poklad - nie vždy to platí

Pri darovaní šatstva nejde len o to, aby si človek vyprázdnil šatník. Cieľom je zvýšiť životný štandard ľudí v núdzi, ktorí to v živote nemali ľahké. Preto má aj zbierka svoje pravidlá: nezbierajú sa veci špinavé, poškodené ani staršie ako 10 rokov. „Snažíme sa zohľadniť aktuálne potreby organizácií a vždy sa pred zbierkou informujeme, aké veci práve potrebujú. V dnešnej dobe, kedy je oblečenia často prebytok, sa požiadavky organizácií začínajú pomaly meniť,“ priblížila V. Sedláčková. „Organizácie častejšie ako kedysi žiadajú o hygienické potreby, knihy či hry, potreby do domácnosti či elektroniku. Mnohé firmy zobrali zbierku naozaj zodpovedne a dokonca zakúpili nové potreby ako vysavače, žehličky či drogériu.“

Stovky zamestnancov opäť dokázalo, že dobro sa nosí. Pridali sa k ďalším miliónom ľudí na celom svete, ktorí na Giving Tuesday konali dobré skutky. Všetkým zapojeným firmám i zamestnancom ĎAKUJEME!

Firmy, ktoré pomáhali v jesennej zbierke



Novinky

Nezmeškajte už žiadne tipy a triky a dostávajte novinky zo sveta darovania!
Newsletter posielame raz, maximálne dvakrát mesačne.

Prihlásiť sa
close.svg