10.2.2019

Deň dobrých skutkov prepukol v mestách na celom Slovensku

Do Giving Tuesday sa prvýkrát zapojili aj samotné mestá.

Zamestnanci mestských a obecných úradov po celom Slovensku pripravili vlastné aktivity a zapojili svojich občanov, aby spoločne pomohli dobrej veci. Podporili tak miestne dobročinné organizácie či ľudí v núdzi a zaktivizovali občanov k pomoci svojmu okoliu.

Najväčší úspech mali zbierky potravín

Zbierka potravín a šatstva pre rodiny v núdzi bola najobľúbenejšou aktivitou. Zorganizovali ju napríklad v Banskej Bystrici, Nových Zámkoch či Hlohovci.

Do Giving Tuesday sa po prvýkrát zapojilo aj mesto Spišská Nová Ves. „Zbierku podporilo až 88 rodín darcov a 15 zamestnancov mesta. Zamestnanci sa na podujatí podieľali veľmi radi. Hlavný benefit, ktorý nám Deň darovania priniesol, je rozhodne kontakt s ľuďmi a možnosť pomôcť ľuďom v núdzi. Vďaka zbierke sa navyše zlepšila aj spolupráca medzi zapojenými organizáciami,“ zhodnotila vedúca oddelenia sociálnych vecí MsÚ Ing. Júlia Jančurová.

Mesto darovalo aj mediálny priestor

Mesto Trnava zase podporilo finančnú zbierku pre partnerskú organizáciu Centrum včasnej intervencie Trnava. Zbierka prebiehala aj online cez portál DobraKrajina.sk, aj v uliciach Trnavy. Mesto motivovalo miestnych, aby finančne podporili sociálnu službu, ktorá pomáha rodinám so zdravotne znevýhodnenými deťmi žijúcimi v Trnave a okolí. Zbierku zviditeľnili v mestských a lokálnych médiách, na webe a Facebooku.

Giving Tuesday je zaujímavá možnosť zviditeľniť dobré nápady s pozitívnym dopadom a podporiť aktivity a prácu mimovládnych organizácií,“ uviedla Jana Žišková zo sociálneho odboru MÚ v Trnave.


Spoločné pečenie a ďalšie aktivity v Hlohovci

Mesto Hlohovec pripravilo pre svojich zamestnancov hneď 4 dobročinné aktivity. Zamestnanci si mohli vybrať, ktorej aktivity sa zúčastnia a ako pomôžu. Niektorí sa rozhodli splniť vianočné želanie deťom z DSS Pastuchov a potešiť ich darčekmi. Bol to príjemný zážitok nielen pre deti, ale aj pre samotných zamestnancov. „Pani riaditeľka zariadenia nás požiadala, aby sme darčeky s deťmi spoločne rozbalili. Deti mali neskutočnú radosť, ktorú prejavovali smiechom a aj slzami šťastia,“ povedala vedúca Odboru spoločenských služieb MÚ Hlohovec Mgr. Ľubomíra Bečarovičová.

Foto: MsÚ Hlohovec

Ďalší zamestnanci venovali svoj čas seniorom v ZpS Harmonia. Spoločne strávili deň pečením vianočných koláčikov a seniorom tak spestrili všednosť dní v zariadení.

Okrem zbierky trvanlivých potravín, ktorá sa konala podobne ako v ďalších mestách aj v Hlohovci, mesto dokonca zorganizovalo aj kurz sebaobrany pre klientov útulkov.

Spoločné pečenie so seniormi. Foto: L. Hausknechtová.Kurz sebaobrany organizovaný mestom Hlohovec pre klientov útulkov. Foto: MsÚ Hlohovec.

Úspech mal aj vianočný punč

Dobré skutky sa spolu s vôňou vianočného punču niesli mestami Prešov, Brezno i Trnava. Výťažok z predaja punču išiel miestnym neziskovým organizáciám. Mesto Trnava navyše ponúklo jeden stánok na vianočných trhoch neziskovým organizáciám na prezentáciu ich výrobkov. Vianočné trhy boli vhodným miestom, kde sa mohli neziskovky prezentovať, osloviť ďalších ľudía rozšíriť povedomie o svojej činnosti.

Mestá zaktivizovali ľudí k dobrovoľníctvu

Čo by to bol za život, keby sme nemohli prispieť k rozvoju svojho okolia a nezištne dávať? Ako povedala Anna Franková: „Darovaním ešte nikto neschudobnel.“ Snáď každý, kto si vyskúšal dobrovoľníctvo a nezištne podporil dobrú vec, by súhlasil, že po takej dobrovoľnej pomoci ho zasiahla vlna pozitívnej energie. Dobrovoľníctvo prináša výhody nielen prijímateľom pomoci, ale aj samotným dobrovoľníkom, jednoducho robí ľudí šťastnejšími.

Nie je preto na škodu podporiť ľudí v tom, aby venovali čas svojmu okoliu, či už ide o zveľadenie parku, vyzbieranie odpadkov či návštevu seniorov v domove dôchodcov. To si povedali aj v obci Kladzany, kde pozvali ľudí z okolia, aby sa podielali na obnove krypty rodiny Vladárovej a pomohli tak obnoviť miestne kultúrne dedičstvo.

Mesto Banská Bystrica zase podporilo miestnu organizáciu, Podnik medzitrhu práce – Šanca pre všetkých, n.o., ktorá na Giving Tuesday zorganizovala vyčistenie „čiernej diery“ – tmavého podchodu na sídlisku Sásová. Do čistenia sa zapojili aktívni nezamestnaní a organizácia prizvala aj občanov mesta, aby si prišli vypočuť životné príbehy aktívnych nezamestnaných a spoločne prispieť k poriadku meste. „Vďaka Giving Tuesday sme zistili, že takéto akcie sú naozaj prínosné. Mali sme dobrý pocit z dobre vykonanej práce. Pocit, že sme niečo urobili pre občanov mesta Banská Bystrica. Príjemná, pozitívna bola aj spätná väzba od občanov,“ uviedla Mgr. Milena Maková z Podniku medzitrhu práce. „Od mesta Banská Bystrica sme dostali pomoc vo forme zabezpečenia nadrozmerného kontajnera a odvozu všetkého odpadu.

Slovenské mestá svojou plejádou dobročinných aktivít dokázali, že do Giving Tuesday sa dá zapojiť akokoľvek. Stačí spraviť dobrý skutok a podporiť dobrú vec. Je na každom, akú pomoc si vyberie. Darovať sa dá čas, ako to spravili v Hlohovci, kde zamestnanci venovali svoj čas pečeniu so seniormi. Pomôcť je možné darovaním financií alebo hmotných vecí ako šatstvo či potraviny, tak ako sa rozhodli v Spišskej Novej Vsi. V neposlednom rade môžete pomôcť darovaním mediálneho priestoru - v novinách či zdieľaním na Facebooku. Stačí si vybrať z množstva možností v hesle #MôžemPomôžem.


Novinky

Nezmeškajte už žiadne tipy a triky a dostávajte novinky zo sveta darovania!
Newsletter posielame raz, maximálne dvakrát mesačne.

Prihlásiť sa
close.svg