13.2.2019

Mama blogerka prezradila, ako viesť deti k štedrosti

Blogerka Petra vedie k darovaniu svoje deti Oliviu a Timoteja. Zbierku šatstva na pomoc deťom v núdzi, ktorú v škôlke organizuje, odporúča vyskúšať každému.

Petra píše úspešný blog Olivia&Bro., vychováva dvoch malých "náčelníkov" a už druhý rok organizuje vlastnú aktivitu na Giving Tuesday. Prezradila nám, čo ju motivuje pomáhať, akú rolu v tom zohrávajú jej deti i akú by chcela mať superschopnosť.

Foto: Oliviaonboard.sk

Povedzte nám o vašej aktivite. Ako ste k tomu nápadu prišli?

Nápad zorganizovať zbierku detského oblečenia v škôlke, kde chodí moja dcérka, prišiel veľmi spontánne. Často som počula mamičky v okolí, ako sa rozprávajú, že sa im veci doma kopia a nevedia, čo s nimi. Tak ma napadlo, že toto je možno fajn formát. Na jednej strane pomôcť domácnosti, kde sú veci navyše a zároveň pomôcť niekomu kto to potrebuje. Do škôlky chodia rodičia každý deň, takže mi to prišlo veľmi praktické pre niekoho, kto by rád pomohol, ale nemá čas riešiť, komu, kedy a kde veci odniesť.

Vaša minuloročná zbierka v škôlke mala celkom zábavný koniec. Vyzbieralo sa také množstvo vecí, že na odvoz ste si museli zavolať posily. Prekvapilo vás, ako rýchlo sa vedeli rodičia v škôlke zmobilizovať a prispieť?

Popravde, bola som úplne v šoku! Nemala som s organizáciou zbierky žiadne skúsenosti. Skôr som sa obávala, že to bude totálne fiasko a zapojí sa minimum ľudí, keďže na plagátik na dverách reagovala len jedna mamička.

No a tento rok som si myslela, že rodičia už minulý rok „upratali“ a darovali čo mohli, tak to bude len také symbolické.

No a opäť ŠOK! Tentoraz rodičia s deťmi doniesli ešte viac vecí a dokonca pripravili mikulášske balíčky. Veci sme ledva ledva narvali do dvoch áut.

Foto: Oliviaonboard.sk


Čo vás motivuje pomáhať?

Odmalička mám silné sociálne cítenie, ale nie je to nič konkrétne čo by ma motivovalo. Snáď len to, aby sme našim deťom išli príkladom vo všetkých oblastiach života.

Je niečo, čo organizácia takejto aktivity dala vám?

Zbierka v škôlke ma naplnila radosťou, že ľudia sú dobrí. A naozaj keď je to zmysluplné a potrebné, vedia byť veľmi štedrí a láskaví. Keď som videla fotky detičiek zo sociálne slabších rodín, ako sa úprimne tešia z vecí, ktoré sme im v škôlke vyzbierali, veruže aj slzička šťastia mi vyšla.

Ľudia obyčajne scitlivejú a stanú sa empatickejšími, keď majú deti. Akú úlohu zohrávajú vaše deti pri vašich dobročinných aktivitách?

S týmto názorom úplne súhlasím a najmä vo veciach pomoci deťom sú rodičia zvyčajne dosť citliví. Myslím si, že to s nami robí jednoducho predstava, že by raz takúto pomoc mohlo potrebovať naše dieťa.

Máte nejaký tip, ako viesť deti k tomu, že pomáhať je dôležité?

Myslím si, že škôlkari sú práve vo veľmi vnímavom veku. Aj keď možno nie všetkému úplne rozumejú, vnímajú, čo sa okolo nich deje a nasávajú ako také špongie :-D My sme sa doma o tom rozprávali s Olíviou už veľmi otvorene. Vysvetlila som jej, že niektoré veci ideme pobaliť a odnesieme ich do škôlky do zbierky, lebo my ich už nepotrebujeme a veľmi sa zídu detičkám, ktoré nemajú toľko peniažkov, aby si mohli kupovať nové veci.


Foto: Oliviaonboard.sk

Čo by ste odkázali ľuďom, ktorí by chceli spraviť podobnú zbierku, ale boja sa, že nebudú mať dostatok času alebo skúseností na organizáciu?

Choďte do toho!!! Nerozmýšľajte prečo to nebude fungovať, jednoducho vyskúšajte to! Ak by ste k pomoci inšpirovali čo i len jedného človeka, má to zmysel, no nie? Čas, ktorý do organizácie venujete, sa Vám určite vráti.

Posledná otázka trochu mimo témy – akú superschopnosť by ste chceli mať?

Dobrá otázka :D Ja by som strašne chcela mať schopnosť teleportingu. Teda, že by ma sila myšlienky preniesla práve tak, kde potrebujem.

Foto: Oliviaonboard.sk

A čo vy? Nie je ani vám štedrosť cudzia a riadite sa heslom #MôžemPomôžem? Podeľte sa s nami a inšpirujte ďalších. Napíšte nám, ako pomáhate na givingtuesday@nadaciapontis.sk a budeme zdieľať aj váš príbeh. Pomôžete nám šíriť dobré správy o tom, že dobré skutky sa dejú a štedrosť žije. Čakáme na vašu správu → givingtuesday@nadaciapontis.sk

Novinky

Nezmeškajte už žiadne tipy a triky a dostávajte novinky zo sveta darovania!
Newsletter posielame raz, maximálne dvakrát mesačne.

Prihlásiť sa
close.svg