13.12.2019

V najväčšej firemnej zbierke šatstva venovali zamestnanci viac ako 1200 vriec šatstva a ďalších potrieb

Najväčšia zbierka šatstva na Slovensku, do ktorej sa každoročne zapája okolo 30 spoločností, sa opäť tešila veľkému úspechu.

Zodpovedné firmy združené v skupiny Firmy komunite zapojili svojich zamestnacov, ktorí v hesle #MôžemPomôžem dali nielen druhú šancu svoju šancu, aby zlepšili životný štandard tých, ktorí to potrebujú. Množstvo z nich nakúpilo nové veci ako drogériu či domáce potreby, ktoré vo väčšine dobročinných organizácií nájdu okamžité využitie.

Pomoc smerovala do 29 organizácií pomáhajúcich ľuďom v núdzi takisto aj do 31 rodín v rámci celého Slovenska. Mnohé z podporených organizácií sa nachádzajú v skutočne vzdialených lokalitách a preto je skvelé, že sa vďaka ochotným zamestnancom a firemným koordinátorom zbierky novým veciam potešia ľudia v núdzi z Oravskej Lesnej, Zborova (okres Bardejov), Hnúšte, Kráľovského Chlmca či Námestova. Celkovo sa pomoc dostala až do 43 miest a obcí Slovenska.

Jesenná zbierka skupiny Firmy komunite sa už tretí rok konala pod hlavičkou sviatku darovania #GivingTuesday, ktorý vytvára príležitosť pridať sa k miliónom ľudí na celom svete a spraviť v tento deň dobrý skutok.

Takto dopadla jesenná zbierky skupiny Firmy komunite:


Ani túto zbierku neobišlo niekoľko noviniek:

Zbierka pre rodiny

Tohtoročnou novinkou bola zbierka pre konkrétne rodiny, ktorú si vyskúšalo 9 firiem. „Pri organizácii zbierky sa čoraz častejšie stretávame s problémom nájsť organizáciu, ktorá by mala kapacitu prijať väčšie množstvo oblečenia. Mnohé dostávajú oblečenie od ľudí i firiem počas roka a pri súčasnej fast-fashion oblečenie už nie je takým vzácnym. Rozhodli sme sa preto časť pomoci smerovať priamo do rodín v núdzi, kde je oblečenie stále potrebné. Výhodou je adresnosť zbierky,“ ozrejmuje Veronika Sedláčková, programová manažérka Nadácie Pontis a organizátorka zbierky.

Zamestnanci teda zbierali veci približných veľkostí tak, aby sedeli deťom vybranej rodiny. „Tento formát podporuje vnímanie zbierky ako adresnej pomoci namiesto príležitosti na vytriedenie si šatníka,“ dopĺňa V. Sedláčková. Zamestnanci zapojených firiem mali takisto príležitosť veci rodinám osobne odniesť a vidieť, kde a komu ich darované veci pomáhajú a dostanú novú šancu. Zbierka sa tak stáva nielen adresnejšou, ale i osobnejšou.

Prvá knižnica oblečenia na Slovensku

V rámci zbierky firmy podporili aj unikátny projekt založený na cirkulárnej ekonomike s názvom Šumné. Projekt založený dvoma mladými Slovenkami sa snaží o znižovanie dopad módneho priemyslu na životné prostredie či zdravie ľudí a podporu lokálnych výrobcov módy sprístupnením ich kvalitného „slowfashion“ oblečenia prenajímaním. Zamestnanci venovali oblečenie do prvej knižnice oblečenia na Slovensku. Ako už názov prezrádza, v Knižnici oblečenia síce žiadne knihy nenájdete - budete si ale môcť požičať oblečenie, ktoré bolo zakúpené, nosené a ľúbené, ale svojmu majiteľovi už ďalej neslúži.

„Obrovské ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do zbierky oblečenia pre 1. knižnicu oblečenia na Slovensku! Spolu sme vyzbierali takmer 400 kg oblečenia. Teraz nás čaká triedenie oblečenia, opravovanie, profesionálne čistenie a fotenie a následne oblečenie zverejníme na stránke knižnice oblečenia. Určite vám dáme všetkým vedieť, keď 1. knižnicu oblečenia na Slovensku spustíme,“ oznámila Dominika Horňáková, spoluzakladateľka OZ Šumné.

Zakladateľky projektu Šumné a Knižnica oblečenia Dominika & Eva.


Pomáhala aj Kancelária prezidentky

Do zbierky sa popri zamestnancoch firiem pridali aj zamestnanci Kancelárie prezidentky spolu so samotnou pani prezidentnkou Zuzanou Čaputovou. Vyzbierané veci, množstvo drogérie i novučký vysávač venovali do Krízového strediska a Bezpečného ženského domova DÚHA, ktoré už 15 rokov poskytuje útočisko matkám s deťmi v núdzi.


Výroky koordinátorov zapojených firiem i organizácií hovoria za všetko:

„Najväčším zážitkom nebolo zbieranie, ale odovzdávanie vecí v zariadeniach. Do jedného zariadenia sme viezli vrecia na dva razy. Kým sme sa vrátili s druhou várkou, deti už mali povyberané a jeden chlapček nás čakal vonku, aby nám ukázal novú zimnú bundu. Mal z nej obrovskú radosť, nechcel si ju ani vyzliecť. Človek si až vtedy uvedomí, aké to je skutočne sa tešiť z maličkostí, ktoré navyše iní považovali za nepotrebné,“ hovorí Andrea Krajčírová, špecialistka marketingu v spoločnosti ZKW Slovakia.

„Som veľmi rád, že som si mohol vziať teplú vetrovku a čapicu, ktorá mi sadla na hlavu ako uliata. Som starobný dôchodca, a napriek tomu, že som odpracoval 40 rokov, neviem si dovoliť kúpiť nové teplé oblečenie na zimu. Veľmi pekne ďakujem všetkým, ktorí darovali svoje veci,“ ďakoval klient KC Hnúšťa.„Darovací utorok“ #GivingTuesday bol u nás, v Spojenej škole internátnej v Topoľčanoch, predčasným Štedrým večerom. Deti sa tešili z hračiek a z nového oblečenia a učitelia strávili so svojimi deťmi a hosťami, ktorí dary priniesli, krásny deň naplnený úsmevmi. I keď tých darov bolo v nebývalom množstve, všetky sa rozchytali s rýchlosťou blesku. Každému dieťaťu sa niečo ušlo!“ Vyjadrila sa riaditeľka školy Ing. Lýdia Ondrejková



Ďakujeme zapojeným firmám:

Aapogee Business Services Sarl, org. zl.

Accace k.s.

Accenture

Adient Slovakia s.r.o. - Bratislava, BBC

Allen & Overy

CRH Slovensko a.s.

DeutschMann Internationale Spedition, s.r.o.

DXC Technology Slovakia s.r.o.

Erste Group IT

ESET, spol. s.r.o.

Foxconn Slovakia

GlaxoSmithKline Slovakia s.r.o.

HEINEKEN Slovensko, a.s.

ING Business Shared Services

Johnson Controls

Kancelaria prezidenta SR

Lidl

Orange Slovensko

PEPCO

Pfizer Luxembourg SARL, o.z.

Philip Morris Slovakia

PwC Slovensko

Squire Patton Boggs s.r.o.

Stentors advokátska kancelária s.r.o.

Tatra banka

Volkswagen Slovakia

Všeobecná úverová banka

Whirlpool Slovakia s r.o.

White & Case s.r.o.

ZKW Slovakia s.r.o.

Novinky

Nezmeškajte už žiadne tipy a triky a dostávajte novinky zo sveta darovania!
Newsletter posielame raz, maximálne dvakrát mesačne.

Prihlásiť sa
close.svg