27.5.2020

OZ Krehkí bojovníci: #GivingTuesday prekonal naše očakávania

#GivingTuesday je sviatok štedrosti, dávania a dobrovoľníctva. Je to deň, kedy sa nielen na Slovensku, ale aj po celom svete oslavujú dobré skutky a šíri dobro. Ako to však v skutočnosti vyzerá? Nahliadli sme za brány občianskeho združenia Krehkí bojovníci, aby sme vám ukázali, ako vyzerá oslava štedrosti #GivingTuesday z pohľadu tých, ktorí pomoc potrebujú.

Príbeh OZ Krehkí bojovníci sa začal písať v roku 2017. Združenie vzniklo tak, ako mnoho ďalších pomáhajúcich organizácií, z osobnej potreby a príbehov ľudí, ktorí za ním stoja. Malý tím ľudí, dobrovoľníkov, poháňa v ich snahe motivácia pomôcť ťažko či dlhodobo chorým osobám a ich rodinám ustáť situáciu, v ktorej sa ocitli mnohokrát nečakane. Nová diagnóza so sebou neprináša iba zmenu v zdravotnej karte. Mení sa status celej rodiny, vrátane finančnej situácie, prichádzajú nové prekážky a problémy, ktoré dokonca so zdravotným stavom ani priamo nesúvisia.

OZ Krehkí bojovníci sa svojou činnosťou snaží zmierniť tieto dopady na dvoch „frontoch“. Prvým je poskytnutie materiálnej pomoci formou takzvaných balíčkov pomoci tým, ktorí sa ocitli v núdzovej situácii. Taký balíček pomoci môže obsahovať čokoľvek od liekov, jedla, oblečenia až po drogériu, hračky či knižky.

Druhým je portál PomôžemTi.sk. „Informácie o dostupnej pomoci pre zdravotne znevýhodnených a ich rodiny, ktorú poskytuje štát, sú pre väčšinu neprehľadné a nezrozumiteľné,“ vysvetľuje nám Lucia Zeiselová z OZ Krehkí bojovníci a dodáva: „Z toho dôvodu sme založili informačný web, kde možno nájsť aktuálne a zrozumiteľné informácie o formách pomoci, ktoré ponúka štát či občiansky sektor na Slovensku.


#GivingTuesday prekonal očakávania

Zapojiť do globálneho hnutia #GivingTuesday sa Krehkí bojovníci rozhodli prvýkrát v roku 2019. O jeho existencii sa dozvedeli prostredníctvom facebookovej stránky Nadácie Pontis. „Tento kanál sledujeme najmä z dôvodu informovania o školeniach určených pre občianske organizácie. Niekoľko takýchto školení sme už absolvovali a boli sme s nimi veľmi spokojní,“ hovorí Lucia.

#GivingTuesday videli ako dobrú príležitosť získať dostatok finančných prostriedkov na prevádzku informačného webu PomôžemTi.sk aj v roku 2020. „Zároveň sme si tiež uvedomovali potenciál, ako naše maličké združenie a naše aktivity viac spropagovať,“ dodáva Lucia s úsmevom.

Banner združenia vytvorený ku #GivingTuesday (zdroj: OZ Krehkí bojovníci)

Sviatok štedrosti nakoniec predčil ich očakávania. Okrem toho, že sa im vďaka darom jednotlivcov i firiem podarilo vyzbierať dostatok financií na prevádzku webu, dostali materiálne dary, mediálny priestor v slovenských a českých médiách a dokonca sa im prostredníctvom #GivingTuesday podarilo nájsť aj dobrovoľníčku na dlhodobú výpomoc.

Ukážka balíčkov pomoci a materiálnych darov získaných v rámci #GivingTuesday (zdroj: OZ Krehkí bojovníci + Lenka Čajkovská)

Dôkladná príprava

Za ich úspechom však stojí pevné odhodlanie a nemalé úsilie. „S prípravou sme začali už 2 mesiace vopred,“ prezrádza nám Lucia. „Napríklad, za účelom zjednodušenia možnosti darovať finančné prostriedky, sme založili darovaciu bránu, keďže dovtedy sme mali k dispozícii iba prevod na účet,“ hovorí.

Kľúčom, aby tento deň splnil všetky očakávania, je podľa združenia aj dobrá komunikácia. „Na našom facebooku sme tiež v dostatočnom časovom predstihu informovali o našom zapojení sa do #GivingTuesday, o tom, čo nás k tomu viedlo, čo by sme potrebovali a zároveň sme ľuďom prinášali osvetu o tomto sviatku štedrosti,“ dodáva.

Napriek dôkladnej príprave sa v novembri rozhodli zariskovať a svoje ambície posunuli ešte vyššie. “Oslovili sme rôzne spoločnosti a firmy aj na získanie materiálnej pomoci,“ hovorí Lucia a dodáva: „Podarilo sa nám tak vyzbierať obsah balíčkov pomoci v podobe potravín, ponožiek a jednorazových latexových rukavíc.

Občas prídu aj neúspechy

Vďaka veľkému odhodlaniu sa združeniu podarilo získať tričko OKTAGON bojovníka MMA Attilu Végha s podpisom, ktoré sa rozhodli vydražiť s cieľom získať ďalšie finančné prostriedky. O aukcii písali v niekoľkých slovenských a českých médiách, ktoré sa venujú športu MMA. Aukcia však nevyšla podľa ich predstáv. „Napriek našej snahe i snahe prevádzkovateľa platformy, na ktorej aukcia bežala, sa nám nepodarilo získať financie od ľudí, ktorí sa jej zúčastnili,“ vysvetľuje Lucia a dopĺňa: „Tričko máme preto stále k dispozícii a plánujeme ho darovať zdravotne znevýhodnenému fanúšikovi Attilu Végha. Veríme, že sa nám niekoho takého podarí nájsť a že mu urobí veľkú radosť.

Tričko OKTAGON od Attilu Végha (zdroj: OZ Krehkí bojovníci)

Napriek menšiemu neúspechu však považujú #GivingTuesday za nadpriemerne úspešný. Materiálne dary v podobe balíkov pomoci venovali desiatim „krehkým bojovníkom“ a ich rodinám, zariadeniu pre seniorov v Hlohovci a občianskemu združeniu Zdravá duša, ktoré pomáha pri sociálnej rehabilitácii duševne chorých ľudí v regióne Považia. A, samozrejme, vďaka finančnej zbierke môžu prostredníctvom informačného webu a poskytovaného sociálneho poradenstva pomáhať desiatkam až stovkám ľudí aj v tomto roku.

Ľudia sú ochotní pomôcť, no často nevedia ako

Pre organizácie, ktoré sa rozhodnú zapojiť do #GivingTuesday, odporúča združenie najmä vzornú prípravu, vrátane stanovenia si konkrétnych cieľov a prostriedkov na ich dosiahnutie. „Napíšte si časový rozvrh a snažte sa ho aj dodržiavať,“ radí Lucia a na záver dodáva: „Na začiatku sme ako malá organizácia mali rešpekt a báli sme sa obrátiť aj na väčšie firmy. Toto treba prekonať. Ľudia sú ochotní pomôcť, no často nevedia ako alebo komu.


Novinky

Nezmeškajte už žiadne tipy a triky a dostávajte novinky zo sveta darovania!
Newsletter posielame raz, maximálne dvakrát mesačne.

Prihlásiť sa
close.svg