17.6.2020

Keď #GivingTuesday mení obzory na úradoch slovenských miest a obcí

Už tretí rok po sebe s k myšlienke oslavy štedrosti a dobrých skutkov #GivingTuesday pripájajú aj samotné obce a mestá. Zamestnanci mestských či obecných úradov po celom Slovensku sa chopia iniciatívy a pripravujú aktivity, do ktorých môžu zapojiť nielen svojich kolegov, ale aj samotných obyvateľov, aby spoločnými silami pomohli dobrej veci. #GivingTuesday nie je len skvelá príležitosť, ako ešte viac pomôcť miestnych organizáciám či ľuďom v núdzi, ale aj nástroj, ako stmeliť úrad a rozšíriť obzory spoločen

,

Obyvateľom sme mohli ukázať, že nám na ľuďoch skutočne záleží

Mesto Spišská Nová Ves sa do #GivingTuesday zapojilo už 2 roky po sebe. V snahe pomôcť ľuďom v núdzi, nachádzajúcich sa v mestských zariadeniach, zorganizovali materiálnu zbierku. Vďaka darcom tak potešili trvanlivými potraviny a hygienickými potrebami mužov bez domova v Dome humanity Nádej, ako aj deti v komunitnom centre detským oblečením, hračkami či hudobnými nástrojmi. Zbierku rozšírili aj o deky a uteráky, ktoré počas zimných mesiacov mohli zahriať psy v mestskom útulku. „#GivingTuesday mal skvelé načasovanie. Všetky vyzbierané veci sme v tom čase skutočne potrebovali a vďaka #GivingTuesday tak bola distribúcia pomoci jednoduchšia,“ hovorí Júlia Jančurová, vedúca oddelenia sociálnych vecí na mestskom úrade.

Do zbierky bolo potrebné zapojiť iba 10 zamestnancov, ktorí prijímali veci a zabezpečovali distribúciu do mestských zariadení. Takýto typ zbierky sa im osvedčil, preto plánujú podobnú akciu zorganizovať aj tento rok. „Podobné akcie sú veľmi inšpirujúce, najmä keď vidíme tú ochotu pomáhať. Mamičky ešte s bábätkom v nosiči, ktoré darujú kopec pekného oblečenia deťom v detskom domove, pán, ktorý daroval svoj akordeón pre rómske deti v komunitnom centre, či to množstvo dôchodcov, ktorí sami žijú z mála, no neštítia sa spraviť nákup potravín a priniesť ho aj spolu s domácimi zaváraninami, aby tak pomohli tým, ktorí sú na tom horšie,“ vysvetľuje Júlia a dodáva: „Navyše to bola skvelá príležitosť priblížiť občanom našu prácu na mestskom úrade a poukázať najmä na to, že pracujeme s ľuďmi v núdzi a snažíme sa im pomáhať.

Je dobré dopriať občanom pocit prospešnosti a užitočnosti

Pre materiálnu zbierku sa rozhodlo aj mesto Liptovský Mikuláš, ktoré sa do #GivingTuesday zapojilo v minulom roku prvýkrát. Trvanlivé potraviny, hygienické potreby, čiapky, rukavice, šály, ponožky, ale aj hračky, knihy či školské potreby darovali organizáciám, ktoré sa v meste adresne venujú pomoci ľuďom a rodinám v núdzi. „Okrem 55 zamestnancov mesta sa do zbierky pre Slovenský červený kríž a Spišskú katolícku charitu v Liptovskom Mikuláši zapojilo až 455 Mikulášanov so svojimi rodinami,” hovorí Veronika Bániková, vedúca oddelenia sociálnych služieb na mestskom úrade.

Veľkým prekvapením pre mesto bolo aj zapojenie štyroch základných, dvoch materských škôl, siedmych seniorských klubov a jednej občianskej organizácie pôsobiacej na území mesta, ktoré na základe ich popudu zorganizovali vlastnú materiálnu zbierku a počas dňa darovania doviezli množstvá darov. „Na našom sociálnom odbore sa dennodenne stretávame s ľuďmi v núdzi a nie vždy je v našich silách pomôcť im. V #GivingTuesday sme našli ďalšiu príležitosť, ako im pomoc môžeme poskytnúť,“ vysvetľuje Veronika.

Okrem materiálnej zbierky zorganizovalo mesto počas #GivingTuesday aj darovanie krvi priamo v priestoroch mestského úradu pre zamestnancov ale aj širokú verejnosť. „Veľkým prekvapením boli hlavne moji kolegovia. Až 22 zamestnancov mestského úradu darovalo krv, pričom mnohí z nich boli prvodarcovia, ktorí sa stali veľkou inšpiráciou nielen pre mňa, ale aj pre ostatných kolegov do budúcich rokov,“ dodáva Veronika.

Z oslavy štedrosti plánujú spraviť pravidelnú mestskú tradíciu. „Všetkými desiatimi odporúčame mestám zapojiť sa do #GivingTuesday. Nielen kvôli novým skúsenostiam, ale najmä kvôli príležitosti ponúknuť ďalšiu pomoc tým, ktorí sa ocitli v núdzi a zároveň občanom dopriať pocit prospešnosti a užitočnosti tým, že podajú pomocnú ruku tam, kde je to potrebné a vítané,“ uzatvára Veronika.



#GivingTuesday ako teambuilding, ktorý spoločným dobrým skutkom upevňuje vzťahy

Do #GivingTuesday sa v roku 2019 prvýkrát zapojilo aj okolo 100 zamestnancov Miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Staré Mesto. V zbierke pre ľudí bez domova mohli zamestnanci okrem teplého oblečenia prispieť aj čajom, kávou či cukrom. Do občianskych združení STOPA a VAGUS tak vďaka oslave štedrosti poputovalo až 12 vriec oblečenia, 26 kg cukru, 108 krabíc čaju a 20 káv.

Vedľajšou, no pritom smerodajnou aktivitou sa stala dobrovoľnícka akcia tímu 8 zamestnancov oddelenia sociálnych vecí. Pre dospelých s mentálnym znevýhodnením napiekli koláče, medovníky a pripravili občerstvenie. “Okrem toho, že sme v Domove sociálnych služieb Javorinská s klientmi strávili deň, pripravili sme si pre nich zábavno-súťažný program, hodnotnú tombolu a úžasnú diskotéku. Spolu s nami sa zabavilo 44 klientov zariadenia vrátane personálu,” hovorí Janka Langová, vedúca oddelenia sociálnych vecí.

Oslava štedrosti #GivingTuesday však mestskej časti nepriniesla “iba” dobrý pocit z pomoci tým, ktorí to potrebujú. V tíme oddelenia sociálnych vecí priniesol tento deň neoceniteľné upevnenie vzťahov a v rámci celého kolektívu úradu prebudil nadšenie a spolupatričnosť, pričom pojmy spoločenská zodpovednosť a dobrovoľníctvo sa stali dôležitou témou. “Aj vďaka #GivingTuesday sa do Kolektívnej zmluvy na rok 2020 pridala formulácia, ktorá umožňuje zamestnancom stráviť dva pracovné dni v roku dobrovoľníckou činnosťou,” vysvetľuje Janka a dodáva: „Taktiež postoje k ohrozeným alebo slabším skupinám obyvateľstva sa stali v úrade súčasťou plánu zlepšovania.”

Inšpiroval vás článok zapojiť sa do sviatku darovania? Pridajte sa aj vy dobrým mestám a obciam, ktoré na #GivingTuesday aktivizujú svojich občanov a zamestnancov a spoločne konajú dobro! Zaregistrujte na #GivingTuesday 2020 a dajte všetkým vedieť, čo chystáte: Registrácia na #GivingTuesday


Novinky

Nezmeškajte už žiadne tipy a triky a dostávajte novinky zo sveta darovania!
Newsletter posielame raz, maximálne dvakrát mesačne.

Prihlásiť sa
close.svg