18.11.2020

Deti a mladých na celom svete spojí dobrý skutok. Pridajte sa aj vy!

1. decembra na #GivingTuesday mladí ľudia na celom svete prispejú k pozitívnej zmene vo svojom okolí. Niektorí venujú svoj čas ako dobrovoľníci, iní spravia dobrý skutok pre ľudí vo svojej blízkosti alebo zorganizujú zbierky pre tých, ktorí to potrebujú. Všetci sa tak stanú sa súčasťou sviatku darovania a štedrosti #GivingTuesday.

Na #GivingTuesday majú deti i tínedžeri z celého sveta príležitosť pridať sa k svetovej komunite. Spojiť sa, spraviť dobrý skutok a prispieť k riešeniu problému, na ktorom im záleží. Zažijú tak spoločnú radosť z darovania a skúsenosť, aké to je byť štedrým, aktívnym občanom – na #GivingTuesday i po celý rok.

Prváci zo Skalice vlastnoručne vyrobili milé odkazy pre susedov a počas prechádzky ich vhodili do schránok náhodných domov.


Ako sa môžem zapojiť?

Pridať sa ku #GivingTuesday je jednoduché. Existuje nekonečné množstvo spôsobov, ako zlepšiť veci a životy vo svojom okolí aj vo svete.

1. Inšpirujte sa

Počas prvej vlny koronavírusu bola solidarita a štedrosť všadeprítomná. Neprestávajme a šírme dobro aj naďalej. Na #GivingTuesday máme príležitosť pridať sa k svetovej komunite a zároveň pomôcť doma, teda tam, kde to najviac vnímame. Vašich susedov určite poteší, keď namiesto negatívnych správ uvidia mladých aktívnych ľudí, ktorým záleží na svojom okolí.

Téma: Komunita

Počas prvej vlny koronavírusu bola solidarita a štedrosť všadeprítomná. Neprestávajme a šírme dobro aj naďalej. Na #GivingTuesday máme príležitosť pridať sa k svetovej komunite a zároveň pomôcť doma, teda tam, kde to najviac vnímame. Vašich susedov určite poteší, keď namiesto negatívnych správ uvidia mladých aktívnych ľudí, ktorým záleží na svojom okolí.

  • Napečte perníčky a zaveste ich na dvere susedom.
  • Zmajstrujte búdku pre vtáčiky a začnite ich prikrmovať.
  • V rámci prechádzky vyčistite ihrisko alebo vyzbierajte odpadky.

Téma: Duševné zdravie

Mentálne zdravie je pre naše šťastie nesmierne dôležité. Mnohých nás v tejto dobe môže trápiť samota, menej sa stretávame, a tým trpí aj naše duševné zdravie. Tu je pár tipov, ako udržať seba i blízkych fit:

  • Zorganizujte filmový večer cez ZOOM a pozvite všetkých kamarátov.
  • Zavolajte kamošom, s ktorými ste sa dlho nevideli, a spýtajte sa, ako sa majú – zostávať dlho doma môže byť pre mnohých ťažké.
  • Vyrobte zábavné pohľadnice a vhoďte ich do schránky vašim kamošom alebo náhodným ľuďom vo vašom okolí.
  • Inšpirujte ľudí vyhľadať pomoc: prezdieľajte napríklad príspevky organizácie IPčko.

Inšpiráciou pre vás môže byť Raziel z Portorika, ktorý pomáha rovesníkom pomocou arteterapie lepšie sa starať o svoje psychické zdravie a udržať sa v mentálnej pohode.


Téma: Šikana

Stretol sa s ňou azda každý a nie je to nič príjemné, či už ste v role obete alebo často prizerajúcej sa väčšiny. Vo svete, kedy na sociálnych sieťach zdieľame veľkú časť nášho života, sa k nej pridáva aj kyberšikana. Šikana má nepriaznivý vplyv na sebavedomie i mentálne zdravie, obzvlášť ak ide o deti či mladých. Pomôžte spolužiakom cítiť sa medzi vami v bezpečí.

  • S pomocou učiteľov alebo riaditeľa/-ky zorganizujte diskusiu o tolerancii.
  • Požiadajte kamarátov, aby sa s vami podelili o príbeh, kedy sa stretli so šikanou a zdieľajte ich príbehy anonymne na sociálnych sieťach, aby ste rozšírili povedomie o tejto téme. Nezverejňujte mená kamarátov ani detaily, ktoré by mohli prezradiť, o koho ide, ak si to sami neprajú.
  • Nechajte spolužiakom pozitívny odkaz na stole.

Niekedy nevieme určiť, kedy sa niekto cíti zle alebo osamelo. Inšpirovať vás môže aj príbeh Sammie z Indiany, ktorá zbiera plastové uzávery od fliaš a posiela ich firme, ktorá ich zrecykluje a vyrobí z nich lavičky. Tieto lavičky, takzvané "buddy benches", putujú do škôl a slúžia na to, aby deťom signalizovali, že sa ich spolužiaci cítia osamelo. Ak si niekto na takto označenú lavičku sadne, ostatní vedia, že ho majú prizvať do hry alebo ho skúsiť rozveseliť.


Téma: bezdomovectvo

Bez domova sa človek môže ocitnúť z rôznych dôvodov a nie vždy si za to môže sám či sama. Pravdou je, že práve ľudia bez domova sú pandémiou najväčšmi ohrození. My opakujeme „Zostaňme doma“, ale čo vtedy, ak domov niekto nemá?

  • Zavolajte do miestneho útulku pre ľudí bez domova a spýtajte sa, ako by ste im mohli pomôcť.
  • Zorganizujte zbierku šatstva, drogérie a ďalších vecí (napríklad v škole alebo medzi susedmi) na podporu miestnej charity. TIP: Vopred si overte, aké veci by útulok alebo charita potrebovali a zbierajte podľa ich zoznamu.

Inšpirujte sa Jakhilom zo Chicaga, ktorý už od ôsmich rokov upozorňuje na problém bezdomovectva vo svojej komunite. Nielenže šíri povedomie o tomto probléme, ale navyše začal prostredníctvom takzvaných "Blessing Bags" poskytovať krátkodobé riešenie. Ľudí vo svojom okolí vyzýva, aby naplnili tieto "Požehnané vrecúška" vecami dennej potreby, ako sú ponožky či drogéria, a následne ich rozdá miestnym organizáciám pracujúcim s ľuďmi bez domova.


2. Spojte sa s kamarátmi

Nebuďte na to sami. Zapojte svojich kamarátov, rodičov či spolužiakov. Dobro sa robí lepšie spolu! Navyše sa pridáte k miliónom ľudí, ktorí na #GivingTuesday spravia dobrý skutok tiež.

3. Pridajte sa k miliónom ľudí na celom svete a zdieľajte

Podeľte sa o to, ako 1. decembra na #GivingTuesday pomáhate vy, a inšpirujte tak ostatných! Dajte o tom vedieť vašej škole, miestnym novinám či televízii.

Nie je to o chválení sa, je to o šírení dobrých správ a inšpirovaní ostatných. Aj samotný deň #GivingTuesday sa do sveta rozšíril práve vďaka sile sociálnych sietí.

Zdieľajte váš príbeh na sociálnych sieťach a určite použite hashtag #mozempomozem a #GivingTuesday. Nezabudnite označiť @GivingTuesday Slovensko na Facebooku či @GivingTuesdaySK na Instagrame.

BONUS: Pridajte sa k mladým ľuďom z desiatok krajín, ktorí šíria štedrosť na #GivingTuesday (či po celý rok). Prihláste sa k myšlienke aj oficiálne a zaregistrujte sa tu: https://givingtuesdayspark.org/join-the-movement

Novinky

Nezmeškajte už žiadne tipy a triky a dostávajte novinky zo sveta darovania!
Newsletter posielame raz, maximálne dvakrát mesačne.

Prihlásiť sa
close.svg