17.10.2022

Potrebuje vaša neziskovka pomoc? Tu je 7 platforiem, kde nájdete know-how či dobrovoľníkov

Množstvo neziskoviek sa borí s tým, že im chýbajú ľudia. Ocenili by, keby mali väčšie kapacity na komunikačnú kampaň, fundraising a veľa iných dôležitých aktivít. Hlavne teraz, keď sa blíži čas GivingTuesday a vianočných kampaní, je dôležité mať k dispozícii viac pomocných rúk i hláv, ktoré zaberú a vymyslia, čo treba. Kde ich však hľadať? Čítajte ďalej.

Pri príprave kampane hlavne nezostaňte na všetko sami. Skvelá kampaň vtiahne ľudí a motivuje ich, aby sa pridali. Oslovte preto ľudí zo svojho tímu či okolia a požiadajte ich o pomoc. Zorganizujte potom svoj kampaňový tím tak, aby každý vedel, čo sa od neho očakáva, a tešil sa zo svojej účasti na kampani.

Ak ste ale nenašli vo svojom okolí nikoho, kto by vám vedel s kampaňou pomôcť, vôbec nezúfajte! Pripravili sme pre vás pár tipov na platformy, kde máte možnosť nájsť posilu medzi dobrovoľníkmi, alebo požiadať o pomoc.

Portály, kde nájdete dobrovoľníkov

Growni

Tento projekt prepája dva svety: ľudí ochotných pomáhať a zmysluplné iniciatívy. Na tejto stránke máte možnosť nájsť si ľudí do svojho tímu, alebo zverejniť výzvu so žiadosťou o pomoc v určitej pracovnej oblasti. Viete si tu nájsť mentora, dobrovoľníka alebo člena tímu. Okrem toho, že môžete na GROWNi nájsť k sebe skvelých ľudí, zverejnením svojho projektu či výzvy môžete získať aj nových podporovateľov a fanúšikov, ktorých zaujímajú podobné témy ako vás.

Viac info na www.growni.sk

Digitálni anjeli

Táto stránka združuje marketérov a nadšencov, ktorí majú chuť dobrovoľne pomáhať neziskovým organizáciám s online marketingom, a tak zvyšovať ich pozitívny spoločenský dopad. Dobrovoľníci poskytujú neziskovkám pomoc v rôznych činnostiach, ako napríklad správa sociálnych sietí, tvorba grafiky, správa reklamných propagácií či tvorba webových stránok. Sprostredkovanie dobrovoľníckej pomoci neziskovým organizáciám funguje prostredníctvom automatizovaného CRM systému, do ktorého sa neziskové organizácie zaregistrujú, zadajú požiadavku na pomoc v danej oblasti (v ktorej potrebujú skúseného dobrovoľníka) a dobrovoľník ich následne osloví s ponukou bezplatnej pomoci.

Všetky dôležité informácie o CRM systéme Digitálnych Anjelov, ako aj o procese prepojenia sa s dobrovoľníkov, zhrnuli Digitálni Anjeli aj do svojich článkov TU.

Viac info na www.digitalnianjeli.sk

Bystriny

Cieľom Bystrín je prepájanie aktívnych ľudí a vytváranie komunity, ktorá si pomáha. Ide o akési „trhovisko“, na ktorom jedni pomoc bezplatne ponúkajú a druhí ju hľadajú. Okrem spájaní ľudí z rôznych kútov Slovenska, ktorí si navzájom vedia poradiť a poskytnúť odbornú pomoc, organizujú Bystriny komunitné stretnutia, tréningy a konzultácie. Prostredníctvom komunikačných kampaní o aktivitách a úspešných príbehoch podporujú aj povedomie vo verejnom priestore.

Viac info na www.bystriny.sk

Darcovské portály

Online darcovstvo umožňuje darovať rýchlo, bezpečne a na pár klikov, čo je pre darcu oveľa atraktívnejšie ako otvárať si internet banking a tam kopírovať IBAN do príkazu na prevod prostriedkov. Množstvo darcov komplikovaný spôsob platby odrádza a práve v tom sa skrýva výhoda darcovských portálov, pomocou ktorých si ako neziskovka môžete vytvoriť darcovskú stránku s výzvou a jednoduchou platobnou bránou.

Kontakty na darcov, ktorí k vám takto prídu, navyše patria len vašej organizácii. Ich priebežným zhromažďovaním a ďalšou komunikáciou získate možnosť vytvoriť si s darcami vzťah, čo je pri fundraisingu veľmi dôležité. GivingTuesday je príležitosť dať vašim podporovateľom vedieť, na čom pracujete, ako pomáhate a vyzvať ich, aby sa k vám pridali.

Donio

Okrem toho, že si na tejto stránke viete vytvoriť svoju vlastnú výzvu, ktorá je veľkou pomocou pri získavaní finančných prostriedkov, ponúka Donio aj poradenstvo a konzultácie s vašou fundraisingovou kampaňou. V Donio sa venujú vzdelávaniu neziskoviek formou školení a webinárov. Môžete si vytvoriť výzvu ako jednotlivec alebo ako neziskovka, dokonca tu prezentovať a získať finančnú podporu aj na svoj komerčný projekt.

Viac info na www.donio.sk

Darujme

Tento darcovský portál pôsobí na Slovensku už 10 rokov, má teda bohaté skúsenosti s fundraisingom a prácou s darcami či neziskovkami. Táto platforma sa špecializuje na mimovládne organizácie a poskytuje im rôzne možnosti na získavanie darov cez internet. Neziskovkám okrem prípravy a spravovania výzvy/darcovskej stránky ponúka aj školenia, poradenstvo a konzultácie. Ponúka aj možnosti vytvorenia darcovskej výzvy či spolupráce s firmami.

Viac info na www.darujme.sk

Ľudia Ľuďom

Ide o otvorený online systém darcovstva na Slovensku. Jeho základom je rovnomenný internetový portál, kde nájdete databázu výziev – žiadostí o finančnú pomoc pre fyzické či právnické osoby s verejnoprospešným zámerom. Prevádzkovateľ portálu nerozhoduje o tom, ktoré výzvy budú uverejnené a podporené. O úspechu rozhodujú aj tu samotní darcovia. Stránka ponúka okrem samotného darcovského portálu aj platformu na sprostredkovanie dobrovoľníckej práce (dobrovolnici.ludialudom.sk), kde môžete uverejniť svoju výzvu na získanie dobrovoľníkov.

Viac info na www.ludialudom.sk

StartLab

Platforma funguje od roku 2015 na báze darcovského a odmenového crowdfundingu. Od svojho vzniku StartLab pomohol financovať viac ako tisíc projektov rôzneho zamerania od neziskových organizácií, ale aj jednotlivcov či firiem. StartLab poskytuje individuálne poradenstvo, pomoc pri príprave crowdfundingových kampaní, dlhodobo sa tiež venuje offline a online vzdelávaniu.

Viac info na www.startlab.sk


Novinky

Nezmeškajte už žiadne tipy a triky a dostávajte novinky zo sveta darovania!
Newsletter posielame raz, maximálne dvakrát mesačne.

Prihlásiť sa
close.svg