20.10.2023

Firmy odštartovali prípravy na tohtoročný #GivingTuesday. Inšpirujte sa aj vy

Už len šesť týždňov nás delí od sviatku, ktorého cieľom je šíriť dobro. Zapojte sa a buďte preto súčasťou celosvetovej iniciatívy #GivingTuesday aj vy so svojou firmou. Neváhajte, prihláste svoju spoločnosť a pridajte sa k mnohým na Slovensku, ktorí tak už urobili. Prečítajte si o nich a inšpirujte sa prípravami firiem, ktoré sa registrovali medzi prvými.

Čo všetko teda plánujú firmy na Slovensku?

Pomôžu finančne

Priestoru a času na manuálne dobrovoľníctvo či materiálne zbierky je na konci roka nedostatok, preto sa firmy nezriedka rozhodnú zorganizovať finančné zbierky. Často prispievajú na výzvy, ktoré sú už zverejnené na rôznych darcovských portáloch, spájajú sa s organizáciami, ktoré už poznajú, alebo vytvárajú aj svoje vlastné interné finančné zbierky.

Ako zorganizovať internú finančnú zbierku na pár klikov si prečítajte v predchádzajúcom článku.

1. Zbierku vyskúšajú prvýkrát

Spoločnosť Markíza Slovakia sa do #GivingTuesday zapája po prvý raz. Plánuje finančnú zbierku na vybudovanie Detského denného psychiatrického stacionára Univerzitnej nemocnice v Martine. Zbierka na tento účel vyvrcholí Dňom s Nadáciou Markíza 7. decembra.

2. Zapoja sa do matchingovej výzvy

Dobré skutky počas #GivingTuesday už siedmy rok v Accenture obsiahnu interné aj externé dobročinné aktivity. Tento rok firma neorganizuje vlastnú zbierku, ale zapája sa do matchingovej zbierky pripravovanej neziskovou organizáciou Cesta Von (podporovatelia Cesty von vytvorili matchingový fond, do ktorého prispela aj spoločnosť Accenture). Pri príležitosti #GivingTuesday odštartuje Accenture kampaň na ľudí vo firme. Ich dary plánuje dorovnať rovnakou sumou, akou prispeje každý jednotlivec.

Okrem finančnej zbierky pripravuje spoločnosť aj špeciálne stretnutie dobrovoľníckej komunity, ktorá má už viac ako 200 členov. ,,Na stretnutí chceme predstaviť aktivity Accenture na Slovensku s pozitívnym komunitným a sociálnym dopadom za uplynulý rok, v rámci čoho dostanú priestor práve tí, ktorí sa na nich podieľali. Zároveň týchto našich tzv. šampiónov firemného občianstva symbolicky oceníme za ich zapojenie a nasadenie,” opisuje prípravy Soňa Dunčková, Corporate Citizenship Programs Manager spoločnosti.

Obľúbenou aktivitou bude tiež možnosť plniť detské priania prostredníctvom „stromčeka splnených želaní”. Radosť z darčekov budú mať deti v Centre pre deti a rodinu Prievidza, CSS GARDEN v Humennom, Centrum pre deti a rodinu v Ružomberku a v Prešove.

3. Budú zbierať financie pomocou darcovského portálu

Spoločnosť Greenway si pre svoju finančnú zbierku vybrala organizáciu Vagus. Zbierať prostriedky budú prostredníctvom portálu Darujme.sk. Plánujú pripraviť intenzívnu dvojtýždňovú kampaň na podporu zapojenia kolegov a kolegýň do zbierky pred #GivingTuesday. Okrem toho Vagus podporia aj zbierkou oblečenia.

Pomôžu dobrovoľnícky

1. Chystajú upratovanie v domove

Zamestnanci a zamestnankyne z Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia plánujú počas #GivingTuesday dobrovoľnícke aktivity v Centre pre deti a rodinu Zem Detí v Košiciach. Plánujú pomôcť s upratovaním v domove a tiež zorganizujú rôzne aktivity pre deti. Chcú sa tiež zapojiť do finančnej zbierky prostredníctvom portálu Darujme.sk a práve vyberajú organizáciu, ktorú by podporili.

2. Darujú krv

Počas #GivingTuesday dobrovoľníci a dobrovoľníčky z pivovaru Heineken v Hurbanove aj z Bratislavy darujú to najcennejšie, čo majú – krv. V minulosti sa zapájali len kolegovia z Hurbanova, tento rok chcú presiahnuť hranicu 20 darcov, a preto zapojili aj kolegov z Bratislavy.

Okrem toho chcú potešiť seniorov a budú pripravovať 50 vianočných balíčkov pre seniorov z Domova seniorov Smaragd v Hurbanove.

Ďalšie možnosti pomoci

1. Vyzbierajú deky pre seniorov

Spoločnosť Accace sa do #GivingTuesday zapája už po šiestykrát. Sviatok štedrosti oslavuje materiálnymi darmi pre širokú komunitu. Tento rok nadviaže na dobré skutky z minulých rokov a bude pomáhať v rôznych regiónoch. V Accace pripravujú napríklad zbierku časopisov a diek pre seniorov v DD a DS Senium v Banskej Bystrici. Materiálnu zbierku plánujú aj pre chlpáčov z útulku. Firma tiež dlhoročne spolupracuje s organizáciou Kresťania v meste – aj tento rok budú zamestnanci variť polievku a tráviť čas s ľuďmi bez domova.

Zapoja sa tiež do zbierky „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok” a posnažia sa prekonať hranicu 20 krabíc z minulého roka. Aj v Accace je obľúbenou tradíciou vianočný stromček splnených prianí. „Boj“ o plnenie prianí z Detského domova sv. Klementa Hofbauera v Podolínci odštartuje práve pri príležitosti #GivingTuesday.

2. Splnia 50 želaní

V spolupráci s Darujme.sk bude VÚB Banka už tretíkrát organizovať tzv. vianočné darcovstvo. Zamestnanci a zamestnankyne splnia 50 detských želaní. Každé je iné, určené pre deti zo sociálne slabších rodín, jednorodičov či deti, ktoré o svojho rodiča prišli. Zamestnanec si na základe kresby a príbehu zvolí konkrétne želanie a dieťaťu kúpi a pošle darček. Z detských prianí si budú vyberať na portáli Darujme.sk.

Okrem toho sa ľudia z VÚB Banky pri príležitosti #GivingTuesday môžu zapojiť aj do jesennej materiálnej zbierky pre Bratislavskú Arcidiecéznu charitu, DD a DSS Senium v Banskej Bystrici a neziskovú organizáciu Dorka n.o. v Prešove. V banke plánujú nadviazať aj na tradíciu darovania krvi. Minulý rok sa do aktivity zapojilo 26 ľudí, ktorí spolu odovzdali 9,5 litra krvi.

Pridajte sa aj vy

Inšpirovali sme vás? Tak urobte dobrý skutok aj vy a sledujte, čo sa stane. Pridajte sa spolu so svojou firmou, vašimi kolegami a kolegyňami a pomôžete nám so šírením myšlienky štedrosti a dobrých skutkov.

Registrujte sa

Dobré skutky treba chváliť, šírte ich do sveta

Výnimočný pocit z konania dobrých skutkov sa ešte znásobí, ak nimi niekoho inšpirujete. Pochváľte sa prípravami, príbehom aj výsledkom vašej štedrosti.

Podeľte sa so svojimi plánmi a zdieľajte ich z priamo z vášho firemného profilu na webe #GivingTuesday. Dajte svojim kolegom, fanúšikom či konkurencii vedieť, ako budete pomáhať.

Pochváľte sa aj na sociálnych sieťach a označte nás na Instagrame na @nadaciapontis, @givingtuesdaysk.

Tešíme sa na vaše dobré skutky.

Novinky

Nezmeškajte už žiadne tipy a triky a dostávajte novinky zo sveta darovania!
Newsletter posielame raz, maximálne dvakrát mesačne.

Prihlásiť sa
close.svg